
250 g brunost (gjerne brunostrester)
2,5 dl fløte
0,5 -2 ss honning
Rasp opp brunosten eller del den i små biter.
Ha brunost og fløte i en kasserolle og la det smelte på middels varme.
Rør til brunosten er smeltet.
Smak til med honning og la det småkoke på svak varme,
til det tykner, ca. 20 minutter.
Sett kasserollen i kaldt vannbad, bruk gjerne vaskekummen,
og rør til den er blitt romtemperert.
Det tar fra 5 – 10 minutter.
Gjør du ikke dette, kan primen lett bli kornete.
Det er melkesukkeret (laktosen)som krystalliserer seg.
Ha primen i et glass med lokk og oppbevar den i kjøleskapet.
*
Prim med smak
Alle oppskriftene tar utgangspunkt i prim med fløte,
både mengde og fremgangsmåte.
Prim med chili og sjokolade
Mens primen ennå er varm tilsettes
1 ss chiliflak
Hakk opp
50 g mørk sjokolade og ha det i når primen er kald.
Prim med safran
0,5 g safran
Kok safranen i primen
Prim med flaksalt
0,5 ts + 0,5 ts falksalt
Tilsett 0,5 ts flaksalt mens primen er varm.
Rør det godt inn.
Strø 0,5 ts flaksalt over etter at primen er helt i glasset.
Juleprim
1 ts kanel
1 ts kardemomme
0,5 ts nellik
0,5 ts ingefær
Rør krydderet inn mens primen ennå er varm.
Sjokoladeprim
100 g melkesjokolade
Hakk opp sjokoladen og rør den i den varme primen.
Appelsinprim
Skall av 2 appelsiner
Rasp fint av skallet på to appelsiner, bare det oransje
og tilsett det i kald prim.
********************************************************************
Påskeharer
(etter inspirasjon fra Pinterest.)
Bruk grunnoppskriften lengere ned på siden + litt oransje konditorfarge.
+ pisket krem til hale og en banan og små drops eller sjokoladelinser til potene.
*
Stek lapper på takken som vist under.
for hver påskehare trenger du: en kropp, et hode, to ører og to poter.
i tillegg to bananskiver, 6 sjokoladelinser eller drops og en kremtopp til hale.
Enkle flatbrød
24 stk (20-22 ca i diameter)
1 kg grovbakstmel
(eller 1 kg med lik mengde av hvetemel,
sammalt hvete og sammalt rug)
ca 7 dl vann
1 ts salt
byggmel til utbaking
*
Lapper grunnoppskrift
ca 12 stk
1 dl sukker
2 egg
2 dl lettmelk
0,5 ts salt
1,5 ts bakepulver
ca 4 dl hvetemel
Smør til steking
*